FOA-boss: Kan vi sætte skatten op for forsvaret, kan vi også gøre det for velfærden

Forsvaret er langt fra det eneste område, der på sigt får brug for flere penge, lyder det fra Mona Striib som reaktion på de øgede forsvarsudgifter. 

I øjeblikket er der råd til at styrke forsvaret, men træerne vokser ikke ind i himlen, lyder det fra FOA-formand Mona Striib, der peger på, at der også bliver behov for penge til at sikre velfærden på sigt.  
I øjeblikket er der råd til at styrke forsvaret, men træerne vokser ikke ind i himlen, lyder det fra FOA-formand Mona Striib, der peger på, at der også bliver behov for penge til at sikre velfærden på sigt.  Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

På dagen, hvor statsminister Mette Frederiksen S) ifølge Altinget og TV2 vil sende flere milliarder i retning af Forsvaret oven i de 155 milliarder, som allerede er aftalt, fortsætter debatten om regeringens økonomiske politik.

Selv har statsministeren for nylig varslet et opgør mellem forsvaret og velfærden

Og spørger man frontfiguren for næsten 170.000 offentlige ansatte, FOA-formand Mona Striib, er alarmklokkerne begyndt at ringe. Selv om regeringen ikke på nuværende tidspunkt har lagt op til at spare andre steder for at finde de ekstra milliarder, opfordrer hun til at huske på det, hun kalder "den samlede balance."

"Det ser ud til, at dansk økonomi lige nu er så sund, at vi også fortsat kan investere i velfærdsydelser. Det er den korte version. Men grundlæggende er det dybt tragisk, at der skal hældes penge i krigsmaskinerne, når vi har masser af udfordringer som klimaudfordringer og en demografisk udfordring med flere ældre, der lever længere og har forventninger til velfærden. Vi kommer ikke til at juble, hvis vi bare sender penge til forsvaret uden også at tage hånd om det andet," siger hun.  

Efter statsministerens udmelding kunne Weekendavisen fortælle, at Finansministeriet har haft overvejelser om at indføre en ny krigsskat, hvis det skulle blive nødvendigt at finde forsvarsmilliarderne. Det er ifølge Altingets oplysninger nu skrinlagt, men skulle den senere komme på tale, vil FOA-formanden ”ikke se på det med milde øjne”.

Heller ikke selv om medlemmerne er blevet kompenseret for afskaffelsen af Store Bededag, der var med til at finansiere det seneste forsvarsforlig. 

"Regningen skal i hvert fald ikke ende hos de lavestlønnede. Der er stadig en stor lønmodtagergruppe, der ikke har samme muligheder som de højst lønnede. Vi har tidligere foreslået - da vi ikke havde overskud på finanserne - at vi alle skulle levere mere i skat, så vi kan få ordentlige behandlinger på sygehusene og diagnosticeret vores børn. Det vakte et ramaskrig," siger hun og fortsætter:

"Vi har stadig et horn i siden på Finansministeriets regnemetoder og den budgetlov, kommunerne er underlagt, hvor de ikke må ansætte flere i ældreplejen, selv om de har pengene. Så det handler om den samlede balance."

Og den balance har vi ikke ramt i dag?  

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00