Afrikastrategi indledes med ny alliance i Vestafrika

Få dage efter, at regeringen åbnede ballet for den kommende Afrika-strategi, ser et nyt samarbejde med Sierra Leone dagens lys. Det er et symbol på et anderledes og bredere dansk engagement i Afrika, siger Dan Jørgensen (S).

Sierra Leone var fra 1991 til 2002 ramt af en blodig borgerkrig, men har de seneste årtier bevæget sig i en mere demokratisk retning. Efter flere års pause er Danida tilbage med projekter i landet (arkivfoto).
Sierra Leone var fra 1991 til 2002 ramt af en blodig borgerkrig, men har de seneste årtier bevæget sig i en mere demokratisk retning. Efter flere års pause er Danida tilbage med projekter i landet (arkivfoto).Foto: Cooper Inveen/AP/Ritzau Scanpix
Mikala Satiya Rørbech

Wagner-gruppen, terrorisme, statskup - argumenterne for at bruge bistandsmidler i det vestafrikanske Sierra Leone serveres på en baggrund af blodig fortid og sikkerhedspolitiske hensyn i Sahel-regionen.

De to nye projekter, som Danida netop har lanceret, handler ellers om noget så fredeligt som uddannelse og grøn energi.

”Udviklings- og udenrigspolitikken hænger sammen. Når Danmark gennem EU engagerer sig i målrettede, konkrete indsatser i dialog med Sierra Leone, viser vi, at vi er klar til at lytte og reagere på det, vi ser og hører,” svarer Dan Jørgensen, minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, til spørgsmålet om hvor vidt udviklingsbistand og sikkerhedspolitik smelter sammen.

De to nye projekter i Sierra Leone skal ses som det første tegn på et anderledes og bredere dansk engagement i Afrika.

Ifølge Udenrigsministeriet er der bred enighed i EU om behovet for at styrke indsatsen i kyststaterne. Sahel-regionen har haft fem militærkup på få år, og man vurderer, at et styrket russisk engagement kan føre til ustabilitet, som kan sprede sig til de vestafrikanske kyststater.

De danske bidrag til projekterne i Sierra Leone går gennem EU.

Det ene er et offentlig-privat partnerskab, som Unicef er vært for. Det skal sikre, at børn kommer tidligt i skole og bliver i skolen. Her bidrager Danmark med 15 millioner kroner, og LEGO Fonden bidrager også.

Det andet projekt skal bidrage til, at befolkningen i Sierra Leone får en mere stabil og økonomisk overkommelig adgang til bæredygtig energi. Projektet skal udbrede små uafhængige netværk til elforsyning. Energien skal blandt andet komme fra solcelleparker i den østlige del af landet. Danmark bidrager foreløbigt med 20 millioner kroner. 

Senere følger måske en egentlig partnerskabsaftale med Sierra Leone. Det er for tidligt at sige endnu.

Danmarks ønske om styrkede ligeværdige partnerskaber med de afrikanske lande er billedet på en ny tid for Afrika

David Sengeh, Chief minister

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00