Debat

Længere arbejdsliv kræver øget sundhedsfokus

DEBAT: Politikerne skal få virksomhederne til at satse på forebyggelse og øget sundhed hos deres medarbejdere. Ellers risikerer de, at efterlønsordningen erstattes af flere på førtidspension. Det mener dagens debattør.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Rasmus Ruby-Johansen,
Chef for PFA's SundhedsCenter

Med udsigt til at efterlønnen afskaffes, og pensionsalderen hæves, står mange arbejdspladser over for nye udfordringer i de tilbud, som medarbejderne får på sundheds- og forebyggelsesområdet.

Der er allerede sat mange gode initiativer i gang, men i og med fremtidens medarbejdere skal blive på arbejdsmarkedet, til de er omkring 70 år, så kræver det en styrket indsats.

Forebyggelse skal opprioriteres
For det første er det blevet endnu vigtigere, at forebyggelsesindsatsen opprioriteres, så nedslidning og stress undgås. Vi ser en stigning i antallet af danskere, som forlader arbejdsmarkedet i en tidlig alder pga. sygdom og specielt stressrelaterede lidelser, hvilket er en tendens, der skal bremses.

Derfor er det mere nødvendigt end nogensinde før, at man på arbejdspladserne tager ansvar for medarbejdernes sundhed og trivsel, nu danskerne kommer til at arbejde længere og skal yde mere.

Vi ser en stigning i antallet af danskere, som forlader arbejdsmarkedet i en tidlig alder pga. sygdom og specielt stressrelaterede lidelser, hvilket er en tendens, der skal bremses.

Rasmus Ruby-Johansen
Chef for PFA's SundhedsCenter

Målrettet sundhedsinitiativer
For det andet vil flere ældre medarbejdere på de danske arbejdspladser kræve en mere differentieret tilgang til de sundhedstilbud, der gives. Mange arbejdspladser tilbyder i dag det samme på sundheds- og forebyggelsesområdet, uanset om der er tale om en medarbejder på 18 år eller 60 år.

Det er ikke tilstrækkeligt, idet behovene er meget forskellige. Derfor er det vigtigt, at man sætter mere målrettet ind, og man sørger for at have den nødvendige fleksibilitet i sundhedsinitiativerne.

Politikerne skal efterstræbe sund arbejdsstyrke
Ofte er det ikke meget, der skal til, hvis tilbuddene er de rigtige, men lykkedes det ikke at skabe de rette rammer for medarbejderne, vil efterlønsordningen blot blive erstattet af flere på førtidspension. Det taber vi som samfund på, i det de ældre bliver dårligere stillet, og virksomhederne fortsat vil mangle arbejdskraft.

Skal virksomhederne styrke deres indsats, er det nødvendigt, at de økonomiske rammer er de rigtige. Derfor er det også vigtigt, at man fra politisk hold får skabt gode incitamenter for virksomhederne til at styrke deres indsats på forebyggelses- og sundhedsområdet.

Det er ikke nok at skubbe alt ansvaret over på virksomhederne, for i sidste ende er en sund og handlekraftig arbejdsstyrke et gode for hele samfundet og en nødvendighed for fremtidens velfærd.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00